ΜΠΑΝΣΚΟ

Τοποθεσία

 

Το Bansko είναι μια νοτιοδυτική πόλη της Βουλγαρίας, τοποθετημένη στους πρόποδες των βουνών Pirin σε ύψος 927μ. πάνω από το θαλάσσιο επίπεδο. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα για σκι.

 

Προορισμός

 

Χωρίς αμφιβολία, το Bansko  είναι γνωστό στους τουρίστες κυρίως ως ένας προορισμός για σκι και snowboarding. Η συνολική έκταση των πιστών για σκι είναι 75 χλμ, με την μεγαλύτερη στα 16 χλμ.  Το 90% από τις 16 πίστες είναι εξοπλισμένο με κανόνια για τεχνικό χόνι που παρέχουν υψηλή ποιότητα και μελάγη διάρκεια του χιονιού. Υπάρχει, επίσης και μια πίστα με φωτισμό, κατάλληλη για νυχτερινό σκι. Μια ανοιχτή πίστα για skating στη πόλη λειτουργεί για ολόκληρη την χειμερινή περίοδο. Με υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 2560. η μεγαλύτερη πρόκληση για τους σκιέρς είναι η πίστα Tomba, η οποία πήρε το όνομά της από τον Ιταλό σκιέρ   Alberto Tomba. Ένα τεφερίκ είναι προσβάσιμο για όλους τους επισκέπτες. Ξεκινάει την διαδρομή από την αφετηρία που βρίσκεται στο Bansko και φτάνει στη Banderishka Polyana. Η πόλη συνδέεται με την περιοχή του σκι με έναν δρόμο έκτασης 7 χλμ.

Υπάρχουν αμέτρητα μουσεία και αξιοθέατα στην πόλη. Περίπου 130 αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία έχουν καταγραφεί, εφτά από τα οποία είναι εθνικής σημασίας.

Το μουσείο  House of Nikola Vaptsarov ιδρύθηκε το 1952 και ήταν η έναρξη της μουσειακής δραστηριότητας στην πόλη. Η ζωή του ποιητή Nikola Vaptsarov (1909 – 1942) παρουσιάζεται σε αυτό το μουσείο, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι και τον θάνατό του. Ένα Κέντρο Τέχνης λειτουργεί σε αυτό το μουσείο, όπου μόνιμες και περιορισμένες εκθέσεις λαμβάνουν χώρα, καθώς επίσης και επιστημονικές εκδηλώσεις, συναντήσεις με πολιτιστικές προσωπικότητες κλπ. Μια μόνιμη εθνογραφική έκθεση και παζάρι εκτίθενται στον δεύτερο όροφο. Παρουσιάζει αυθεντικά χειροποίητα υλικά, σουβενίρ τέχνης και έργα τέχνης.

Η αρχιτεκτονική των τυπικών οικημάτων του Bansko από την περίοδο της Αναγέννησης (18ος – 19ος αιώνας) μπορεί να παρατηρηθεί στα υπόλοιπα μουσεία της πόλης. Το σπίτι τύπου Velyanova είναι ένα από τα καλύτερα μοντέλα της αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα και σήμερα έχει οριστεί ως μνημείο πολιτισμού με εθνική σημασία και ένα μοντέλο του αρχιτεκτονικού τύπου ενός ενισχυμένου οικήματος. Οι μοναδικές τοιχογραφίες και τα ξυλόγλυπτα στις οροφές έχουν γίνει από τον καλλιτέχνη Velyan Ognev.

Μια έκθεση εικόνων του σχολείου αγιογραφίας του Bansko εκτέθηκε το 1986 στο παλιό μοναστήρι, που βρίσκεται απέναντι από το μνημείο του Paisiy Hilendarski. Μια ξεχωριστή θέση προβλέπεται για κάθε ιδρυτή του σχολείου – Toma Vishanov, ο γιος του Dimitar, και ο εγγονός του Simeon καθώς επίσης και για άλλα εικονογράφους από το Bansko.

Η εκκλησία «Αγ Τριάδα «είναι βασιλική με σηκό και δύο κλίτη, χτίστηκε το 1835 από τους τοπικούς κατασκευαστές. Ήταν η μεγαλύτερη στη Βουλγαρία, πριν από την κατασκευή του μνημειακού ναού “Alexander Nevski”.

 

Κλίμα

 

Το κλίμα είναι ζεστό και εύκρατο στο Bansko. Υπάρχουν σημαντικές βροχοπτώσεις καθ ‘όλη τη διαρκεια του χρόνου. Ακόμη και ο ξηρότερος μήνας έχει αρκετές βροχοπτώσεις. Το κλίμα εδώ έχει οριστεί ως Cfa από το σύστημα Koppen-Geiger. Η μέση θερμοκρασία στο Bansko είναι 13,5 ° C. Περίπου 463 χιλιοστά νερού πέφτει κάθε χρόνο.

 

Ιστορία

 

Τα αρχαιολογικά ίχνη των κατοίκων του Μπάνσκο και της κοιλάδας Razlog σε γενικές γραμμές χρονολογούνται κατά τις πρώιμες περιόδους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπάρχουν διάφορες δομές στέγασης στις παρυφές της πόλης, που χρονολογούνται στο 100 π.Χ.. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση ούτε αξιόπιστη θεωρία για το ποιοί ήταν αυτοί οι άνθρωποι.

Το Bansko, τότε μέρος της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας προστέθηκε στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Khan Krum, πιθανότατα γύρω από 811 μ.Χ., και πέρασε πίσω-μπρος μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγάρων για τους επόμενους αιώνες, πριν να πέσει στον έλεγχο των Οθωμανών τον 14ο αιώνα.
Η Βουλγαρική Ευαγγελική Εκκλησία της Κοινότητας, η πρώτη προτεσταντική εκκλησία στη Βουλγαρία, ιδρύθηκε στο Μπάνσκο στις 6 Αυγ του 1868.

 

Sports

 

Το Bansko φιλοξένησε πρόσφατα FIS Παγκόσμιο Κύπελλο αγώνων αλπικού σκι: οι γυναίκες αγωνίστηκαν για το 2009 σε δύο κατηφόρες και ένα σούπερ G[7]. To tour των ανδρών έκανε την πρώτη στάση του στο Bansko το 2011 με ένα σούπερ συνδυασμό και σλάλομ. [8] [9] Φιλοξένησε το γιγαντιαίο σλάλομ των ανδρών το Φεβρουάριο του 2012 και FIS Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών σε κατηφόρα και σούπερ G, [10] και το γιγαντιαίο σλάλομ και σλάλομ ανδρών. [11]

Διαγωνισμοί των Άλπεων και διάθλου πραγματοποιούνται τακτικά. Αναμένεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του θερινού διάθλου θα πραγματοποιηθεί επίσης στο θέρετρο του Bansko.

 

Πρόσβαση

 

  • Αεροπορικώς

Αυτή τη στιγμή 2 κύρια αεροδρόμια εξυπηρετούν το Bansko, στα Σόφια (περίπου 160 χλμ μακριά) και το Plovdiv (περίπου 180 χλμ μακριά). Πρόταση για δικό του αεροδρόμιο έχει ήδη γίνει, αλλά καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει για την ώρα.

  • Με τρένο (από την Ελλάδα)

Νυχτερινά δρομολόγια αναχωρούν από την Αθήνα με προορισμό Blagoevgrad φτάνοντας το πρωί, μέσω Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να πάρετε το τρένο στη Θεσσαλονίκη ή από οποιοδήποτε άλλο σταθμό. Το εισιτήριο από την Αθήνα κοστίζει ~ 40 € (Χριστούγεννα 2008), επιπλέον ~ 10 € για ένα κρεβάτι σε ένα δωμάτιο με 6-κρεβάτια για κάθε ταξίδι. (60 € για το ταξίδι μετ ‘επιστροφής με ένα κρεβάτι και στα δύο ταξίδια). Θα πρέπει να κλείσετε εισιτήρια και τα κρεβάτια εκ των προτέρων, ειδικά κατά τη διάρκεια των περιόδων διακοπών. Από Blagoevgrad υπάρχει συχνή συγκοινωνία (κάθε 30-60 λεπτά) στο Bansko, το εισιτήριο κοστίζει 3-4 λέβα. Η στάση του λεωφορείου είναι πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, περίπου 5 λεπτά με τα πόδια. Από το σταθμό των λεωφορείων του Bansko μπορείτε να καλέσετε ένα ταξί για το ξενοδοχείο σας, ρωτώντας στο γραφείο εισιτηρίων. Θα πρέπει να συμφωνήσετε σχετικά με την τιμή, όταν μπείτε για να αποφύγετε εκπλήξεις (10-15 λέβα θα πρέπει να είναι αρκετά). Κάποια ξενοδοχεία μπορεί να προτείνουν μια βόλτα με το λεωφορείο από το Blagoevgrad στο Bansko, σε πολύ υψηλότερη τιμή όμως.

  • Με λεωφορείο

Υπάρχουν πολλά λεωφορεία που αναχωρούν από τα Σόφια κάθε μέρα από διαφορετικούς σταθμούς για αυτό σιγουρευτείτε σε ποιο σταθμό φεύγει το λεωφορείο σας. Ο χώρος για τις αποσκευές μπορεί να είναι ένα ζήτημα, δεδομένου ότι είναι κυρίως βανάκια, για αυτό μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε για το επόμενο, αν έχετε ογκώδη αντικείμενα π.χ. snowboard. Το κόστος είναι περίπου 15leva / 7,5 € για κάθε διαδρομή.